Levenspad

“Ik ben op reis al weet ik niet waar heen”

In de vanzelfsprekendheid van alledag staan we niet vaak stil bij de vraag ‘is dit de juiste weg voor mij’?

Het verlies van een dierbare, een relatie, gezondheid of werk brengt je echter vaak terug naar de essentie van het leven.

De eerste periode na een verlies kan er een zijn van overleven. Regelen wat er geregeld moet worden. De emoties toestaan of juist even blokkeren zodat je in staat bent de dag door te komen. Vaak weet je aan het eind van de dag niet meer wat je hebt gedaan en hoe dit je is gelukt. Deze tijd heb je nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Steunend op familie en vrienden gaan de dagen voorbij in de wetenschap dat er een tijd komt dat het leven van jou vraagt om zelf weer richting te gaan geven.

Dolend en struikelend door het landschap van rouw zoek je naar een pad waarop je je veiliger voelt. Grond onder de voeten voelen in de hoop dat er een lichtje schijnt in de verte. In dit landschap kun je in jezelf de vragen tegenkomen: wat wil ik, wat kan ik en wat ga ik doen? Het besef dat je niet terug kunt naar het oude vertrouwde nodigt je uit om te onderzoeken welke toekomst je wilt gaan creëren.

Rouw kan je volledig onderuit halen. Het kan je leven stilzetten en het niet de moeite waard maken.

Rouw kan ook een periode zijn van bezinning, helen, ontdekken welk leven er geleefd wil worden. Het is een persoonlijk proces. Nooit een rechte lijn. Het is als de seizoenen. De cirkel van geboren worden, bloeien en sterven. Elk jaar een beetje sterker worden. Elk seizoen het verlies meer integreren in je leven. Steeds meer beseffen dat niets in het leven vanzelfsprekend is maakt dat het leven opnieuw waardevol wordt. Je gaat koesteren wat er wel is.

In dit proces bouw je de brug tussen het leven zoals het was, zoals het nu is en zoals het mag gaan worden. Je hebt je levensweg hervonden en bent weer instaat jouw eigen koers te bepalen.

Heb je ‘ondanks het verlies’ een goed leven of ‘dankzij het verlies’ een goed leven? Het antwoord ligt diep in jou verborgen.

groet Wilmy

Laat een reactie achter

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt.